5. kolo Extraligy družstev mládeže: Lokomotiva - DURAS

V sobotu 28.11. se odehrálo důležité 5. kolo Extraligy družstev mládeže ŠK Lokomotiva Brno – ŠK DURAS BVK Brno. Oba brněnské týmy v tomto ročníku extraligy prožívají generační obměnu svých týmů. V extralize tedy nemají medailové ambice. Důležité tedy pro tuto sezonu je nesestoupit. Dá se očekávat, že oba týmy se na závěr soutěže budou účastnit finále „B“ a uhrané body ze základní části soutěže si vezmou s sebou. Nejhorší výsledek je z tohoto pohledu remíza, kdy oba týmy „ztratí“ 2 zápasové body. Kdo vyhraje, bude mít boj o záchranu podstatně jednodušší. Kdo chce vědět více, ať čte dál...

Klání se odehrálo v klubovně Lokomotivy (domácí tým), kde se zároveň hrálo také 4. a 5. kolo 1. ligy mládeže mezi zálohami Lokomotivy a A a B týmem Kuřimi. Byl zde docela šrumec. Ale pod taktovkou rozhodčího Ondry Zámečníka vše probíhalo v pohodě a podle časového harmonogramu.

Týmy nastoupily v následujících sestavách:

1. Daniel Marko – Daniel Daněk

2. Vojta Straka – Radek Zeman

3. Vojta Jurásek – Ondra Koukal

4. Eliška Vavřínková – David Barák

5. Terka Kocí – Matěj Tajovský

6. Míša Kureš – Matyáš Zavadil

Oba týmy nenastoupily v základních sestavách, na některých šachovnicích tedy proběhla už v zahájení „lidová tvorba“. Asi po dvou hodinách hry stál Radek Zeman na druhé šachovnici dost dobře, kdy Vojtovi Strakovi nedal ze zahájení ani půl tempíčka. Na ostatních deskách to bylo víceméně vyrovnané, tedy spokojenost. Poté se ale začaly dít věci. Nejprve Matyáš Zavadil nepochopil vzniklou pozici, kdy mohl výměnou pěšců v centru „vyrobit“ Míšovi Kurešovi izolovaného pěšce na d5 a navíc na krásné pole d4 postavit svého jezdce. K tomuto nevyužil ani jednu ze dvou možností, poté se rozeběhl Míšův volný pěšec na d-sloupci do dámy a tah před „kouzlem proměny“ se Matyáš vzdal – prohráváme 1-0. Poté Matěj Tajovský přehlíží kvalitu za nic a na páté šachovnici to rázem také vypadá na prohru. K tomu se navíc dostává ve stísněné pozici do časovky Ondra Koukal, který tvoří a vymýšlí zahájení již od prvního tahu (1.d4 zřejmě nečekal). Naštěstí již stojí jasně lépe Radek na dvojce a také David na čtyřce. Danovi na jedničce bezmezně důvěřuji, a tak spíše než boj o výhru očekávám boj o remízu, neb Ondra prohrává a Matěj nestojí vůbec dobře.

Po třetí hodině hry se ale opět začaly dít věci: Daniel obětuje pěšce na dámském křídle za tempíčko, které mu chybí k realizaci útoku, soupeř pěšce bere a následně ztrácí odtažným šachem celou věž. Snižujeme na 2-1. Radek získal figuru za dva pěšce a také se nezadržitelně a jistě přibližuje k výhře. Také David tah od tahu profesorsky vylepšuje svoji pozici, kdy aktivní hrou na dámském křídle získal pro sebe volný „b“ sloupec a přes něj s podporou těžkých figur skládá na polovinu soupeřky jednu figuru za druhou. I zde je bod nadosah. Tak to vypadá na ten nejhorší výsledek pro oba týmy – plichtu. Pomalu se ale začíná otáčet v náš prospěch partie Terky Kocí a Matěje. Terka, v koncovce D+V+5 piků proti D+S+5 piků, místo aby sebrala dalšího pika a svého proměnila v dámu, nebo pomocí šachu vynuceně vyměnila dámy a šla do bezpečné a téměř jistě vyhrané koncovky, chtěla dát Matějovu králi mat tak nešťastně, že Matějova černého krále vyhnala až na pole h4, který byl navíc pod ochranou pěšců h4, g5, f4, a také střelce a dámy. Díky této Matějově aktivitě se mat konal, ale na druhé straně – Terka musela pro zabránění matu svému králi obětovat dámu. Matěj tedy tuto partii otáčí a srovnává na 2:2. Současně vítězí také Radek – vedeme 2-3 a poslední bodík přidává také David – vítězíme 2-4.

Z týmu bych především vyzvednul výkon Dandy, Radeho a Davida - soupeře tlačili již krátce po zahájení a šli si za bodem. Další, rozhodující bodík přidal Matěj, kdy po hrubé chybě nehodil flintu do žita a otočil prohranou partii. Docela slušné vyhlídky měl také Matyáš, který ale příliš neporozuměl pozici a nechal "protéct" soupeřova pěšce do dámy. Těžkou partii odehrál Ondra, který asi čekal jiné zahájení, než 1.d4 a musel vše od prvního tahu vymýšlet a v časovce chyboval.

V každém případě děkuji celému týmu za bojovný výkon a reprezentaci klubu. Uhráli jsme, co jsme potřebovali a zdá se, že se extraliga mládeže bude hrát v našem klubu i příští sezonu.

Výsledky ZDE

Naše 1. - 3. deska: Danda Daněk, Rade Zeman, Onrák Koukal

EL15-16-5 kolo 002

Ondrovi se to vůbec nelíbí...

EL15-16-5 kolo 007

Naše 4. - 6. deska: David Barák, Matěj Tajovský, Matyáš Zavadil

EL15-16-5 kolo 009

EL15-16-5 kolo 010