Gillarův memoriál 2016 aneb domácí vítězí

V sobotu 13.2.2016 se v řečkovické sokolovně odehrál již 15. ročník Gillarova memoriálu (čtvrtý turnaj seriálu KP mládeže v rapid šachu). Naštěstí třináctého bylo nikoli v pátek, ale v sobotu, což nám jako pořádajícímu klubu, namísto obvyklé smůly, přineslo spíše štěstí. Štěstí jsme měli v tom, že namísto avizovaných 150 mládežníků na turnaj dorazilo „pouze“ 125 dětí a navíc domácí vyhráli oba turnaje starších i mladších žáků, což už se nám dlouho nepovedlo. Došly totiž stoly. Pokud by tedy dorazilo oněch 150 lidiček a více, museli bychom se vrátit do dávné historie ke kořenům šachu do Persie či Indie a odehrát turnaj na zadních šachovnicích v sedě, na koberci, který ten perský nepřipomínal ani vzdáleně. Svými fleky a „vůní“ spíše připomínal nedávno proběhnuvší ples. Byli jsme rádi, že jej nebylo třeba použít. Koho zajímá, jak to o sobotě třináctého vypadalo v řečkovické sokolovně, ať čte dál…

Je vidět, že dotace ze strany JMŠS a ŠSČR (podpora šachových kroužků, podpora práce s talenty atd.), které byly spuštěny před pár léty, začínají nést své ovoce a je to správná cesta. Zatímco se turnaje starších žáků zúčastnilo pouze 35 mládežníků, turnaj mladších žáků odehrálo celých 90 lidiček a pidilidiček.

Náš klub ŠK DURAS, nenechal coby pořadatel tentokráte nic náhodě a střílel „ostrýma“. Do turnaje starších žáků jsme nasadili naši i jihomoravskou jedničku Dana Daňka, který turnaj s přehledem vyhrál o jednu koňskou délku, tedy s náskokem jednoho bodu. Remízu, byť v horší pozici, dovolil pouze Vláďovi Pavlíkovi z Kuřimi.

Startovnímu poli turnaje mladších žáků zase vévodil Péťa Glozar, který také bezpečně zvítězil, když všechny své soupeře bez problémů přehrál a remízu povolil pouze svému parťákovi z tréninkové skupiny GM Tomáše Poláka, Matěji Tajovskému z Kuřimi.

Oběma vítězům gratuluji a děkuji za skvělou reprezentaci klubu.

Tentokráte mi naši mládežníci udělali radost nejen pěknými výsledky, ale především účastí. Turnaje se zúčastnili téměř všichni kluci a děvčata, kteří již znají alespoň nějaké základy šachové hry. Krásného výsledku dosáhl Honzík Brož, který se ziskem 5b/7 obsadil celkově 14. místo a v kategorii do 10 let skončil třetí – také gratuluji. Pochvalu také uděluji našim začátečníkům Péťovi Dvořákovi, Prokopu Šmídovi a Boriskovi Kupsovi (poslední dva jmenovaní kategorie H8), kteří všichni získali 4b/7 a obsadili 37.-40. místo. K této skupince patří také Saša Ivanov, pro kterého to bylo zřejmě nejlepší umístění v této sezóně. Neztratila se ani Klárka Kunčická, která na svém prvním turnaji KP získala 3b/9 a bráši Krzyžánkové, kdy starší a klidnější Radek byl úspěšnější než mladší a rychlý Erik. Své první dva body získal a první turnaj si odehrál také Kuba Holubec.

V turnaji starších žáků svůj startovní post potvrdili David Barák a Míša Ivanov, kteří odehráli kvalitní turnaj (oba 4b/7 a celkově 11. a 15. místo). Trochu za očekáváním zůstal Matyáš Zavadil, kterému se turnaj moc nepovedl (3b/7). Naopak pěkného výsledku dosáhli na svém prvním turnaji KP Tomáš Dvořák (3,5b/7 – 17. místo) a Jirka Kuchovský (3b/7 – 22. místo). Vojta Musil obsadil se ziskem 2b/7 32. místo.

A nyní celkově: Ve starších žácích (H14, H16): 1. místo: Dan Daněk (DURAS), 2. místo: Vláďa Pavlík, 3. místo: David Němec (oba Kuřim).

Mladší žáci (H8, H10, H12): 1. místo Péťa Glozar (DURAS), 2. místo: Marek Blaha (Zábřeh), 3. místo: Lukáš Petříček (Kuřim). Jak je vidět z výsledků, Kuřimáci nám směle šlapou na paty.

Výsledky jsou ZDE

Fotky z turnaje naleznete ve fotogalerii.

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit