tht Extraliga senzačně zachráněna, díky, Brno, za ohromnou podporu!

Závěrečné trojkolo letošní Extraligy proběhlo opět v Turnově, tentokrát ovšem, po šesti letech, za účasti brněnského Durasu. Ve hře bylo mnoho a záchrana při letošní hráčské kvalitě, jenž byla v médiích několikrát označena za nejsilnější od vzniku samostatné české extraligy, byla velmi obtížným úkolem. Při pohledu na tabulku bylo totiž zřejmé, že při dvojbodové ztrátě na Turnov s Třincem bude potřeba minimálně dvakrát bodovat, neb bodové zisky obou těchto týmů se daly při vyztužení sestav předpokládat. Doslova klíčovou roli proto hrál již první (páteční) zápas s již zachráněnou Litovlí. Zprávu o tomto zápase, jakož i o podrobnostech okolo něj, si můžete přečíst níže s tím, že další dvě reportáže ze soboty a neděle budou samostatně následovat.

Kompletní výsledky naleznete ve svazové databázi a na chess-results, více informací vč. online přenosu na stránkách tht Extraligy a k dispozici je rovněž bohatá fotogalerie.

tht Extraliga 1516 tabulka8

Tabulka před závěrečným trojkolem

Než ale začnete číst zprávu o zápase, musím vyslovit obrovské poděkování všem našim fandům, kteří posílali povětšinou na můj mobil své zprávy v takovém množství, které jindy vydají za celý měsíc. Něco takového jsem opravdu nečekal a musím říci, že tento moment měl výrazný podíl na našem úspěšném tažení za záchranou. Celý tým totiž doslova žil přítomností, vzájemně se neustále podporoval (např. Mišo Demidov připravil na Pardubice tři naše hráče vč. mé maličkosti) a vaše zprávy přečtené celému týmu pak dodávaly další sílu. Ještě jednou tedy díky vám všem, co jste nám fandili a drželi palce, bylo to úžasné.

Díl první - Duras - Tatran Litovel 5,5 : 2,5

tht Extraliga 1516 Duras Litovel

Jak už bylo výše uvedeno, zápas proti Litovli byl z našeho pohledu doslova klíčový, protože již na první pohled to byla nejschůdnější možnost bodovat a tím s největší pravděpodobností předstihnout konkurenty z Turnova a Třince. Tím spíše, že Litovli již nemuselo o nic jít, neb měli na svém kontě luxusních 12 bodů a případný boj o medaile s týmy Slavoje Poruba, Pardubic či Frýdku-Místku se zdál nereálný. Spekulovalo se tedy o sestavě našeho soupeře, jenž v sezóně spoléhal na sílu hned sedmi (!) Poláků, z nichž si prozatím nezahrál pouze supernadějný 18-letý lídr Jan-Krzysztof Duda (2663).

Janův start se tedy i vzhledem k hrozbě vysoké pokuty za nesehrání povinných dvou zápasů dal předpokládat, skutečnost však byla nečekaná. Jan totiž nakonec nenastoupil nejen proti nám, ale i po celý závěrečný extraligový víkend. Na vině však byly nečekané zdravotní problémy s ledvinami, kvůli nimž musel být ve středu hospitalizován v nemocnici a do bojů tedy nemohl zasáhnout. Pro nás to ale z hlediska přípravy našich hráčů nepředstavovalo žádnou větší výhodu, byť příprava na této úrovni nikdy nesestává na jediného hráče. Jana ovšem zastoupili další kvalitní Poláci, a to GM Kamil Dragun (2597), IM Kamil Stachowiak (2416) a IM Lukasz Butkiewicz (2445), takže nás rozhodně nečekalo nic lehkého.  

tht Extraliga 1516 Duras-Litovel1

Hrací sál

Jako první skončila partie na 3. šachovnici GM Tomáš Polák - IM Kamil Stachowiak a přinesla nám radost v podobě pěkné Tomášovy výhry, po níž jdeme do vedení.

Polak Stachowiak1

Pozice na diagramu je z pohledu černého z nepříliš povedené Volhy a Tomáš zde již přesvědčivě zavěsil - 26.Sc3 (rozhodující tah, černý je bezmocný proti křížové a sloupcové vazbě) De7 27.Sxd5 Jxh5 (27.-exd5 28.Vxg7+!) 28.Sxg7 Dh4+ 29.Kg2 Kxg7 30.Sxa8 Vxa8 31.De4 - 1 : 0.

Polak Stachowiak2

GM Tomáš Polák - IM Kamil Stachowiak - závěrečná pozice

Nedlouho poté končí také sousední duel na čtyřce FM Lukáš Kuchynka - IM Cyril Ponížil, kde stál Cyrda po většinu partie lépe, Lukáš ale pak zamotal hru obětí pěšce za otevření střelcové diagonály a1-h8 a nakonec vše skončilo opakováním tahů v dosti nejasné pozici - 1,5 : 0,5.

tht Extraliga 1516 Duras Litovel4

Zleva Cyrda s Tomášem

Nás sen o vítězství však začíná mít jasnější obrysy po partii Martin Blahynka - IM Pavel Zpěvák, kde si náš benjamínek počínal opravdu mazácky a skvělým propočtem 13-tahové varianty správně vyhodnotil sebrání pěšce za výměnu svého "domovníka" (v partii sice nebyl vyvinut na g2, ale po rošádě a zahrání tahu 13.g3 to tak prakticky bylo).

Blahynka Zpevak1

Vše musel Martin vidět již v této pozici na diagramu, kde má po sebrání pěšce černý jasný plán hry na bílého krále a Martin nám potom v analýze skutečně vše názorně ukázal - 15.Dxe5 Sh3 16.Vfd1 Jg4 17.Sxg4 Sxg4 18.Vd3 Vad8 19.Vxd8 -

Blahynka Zpevak2

tuto pozici musel Martin vidět již před svým 15. tahem a spočítat, že po 19.-Sf3+ 20.Kg1 Dh3 má více než věčný šach, příčemž klíčové bylo odstranění černého pc6, aby se mohl do hry rozhodujícím způsobem zapojit bílý koník - 21.Vxf8+ Kxf8 22.Db8+ Ke7 23.Dxb7+ Kf8 24.Db8+ Ke7 25.Dc7+

Blahynka Zpevak3

25.-Ke8 (nebo 25.-Ke6 26.Dxc6+; 25.-Kf6 26.Df4+) 26.Dxc6+ Ke7 (26.-Kf8 27.Dd6+ Ke8 28.Db8+ Ke7 29.Jd5+; 26.-Kd8 27.Vd1+) 27.Jd5+ s výhrou. To viděl i jeho soupeř, a tak musel dobrat věž 19.-Vxd8, po čemž následovalo dále vynucené 20.De7 Vf8 21.Kg1 a zde černý opomněl vložit 21.-Sf3 22.Jd1 b5 s určitou kompenzací a zahrál 21.-b5?! hned, po čemž už se dá pozice jen obtížně držet - 22.f4! De6 23.Dxe6 fxe6 24.cxb5 cxb5 25.Kf2

Blahynka Zpevak4

25.-Vc8?! (25.-b4 26.Je2 e5 bylo lepší) 26.Vc1 Vc4?! (26.-e5) 27.b3 Vd4 28.Ke3+- Vd7 29.a4! bxa4 30.Jxa4 a5 31.Jc5 Vc7 32.Kd4 Kf7 33.Va1 e5+ 34.fxe5 - 2,5 : 0,5.  

Vedeme tedy o dva body a rovněž další partie nás naplňují optimismem, když prakticky na výhru stojí Mišo Demidov a lépe já s Pavlem Blatným. David Shengelia na jedničce musí sice ve věžovce bojovat o remízu, ta je ale na dohled a špatně stojí pouze Kuba Roubalík na osmičce.

Skóre se poté posouvá na šestce v mé partii FM Vojtěch Straka - IM Neklan Vyskočil, kde jsem celkem spolehlivě držel rovnou pozici a když soupeř i vzhledem k nepříznivě se vyvíjejícímu zápasu trochu zariskoval v koncovce věží a koňů, dostal se rázem do pasivní pozice. Bohužel jsem svůj koňský převod zahrál až o tah později a soupeř poté vynutil přechod do sice horší, ale již ne moc složité remízové věžovky -

Straka Vyskocil1

32.-b5 (32.-Jd7! a bílý by ještě musel vynaložit velké obranné umění) 33.g4 Jd7 34.Jg2 Jc5 35.Jf4 Ja4 36.Jd5+ Kf8 37.Jc3!

Straka Vyskocil2

37.-Jxc3+ 38.bxc3 Vc1 39.a4 a6 40.axb5 axb5 41.Vb2 Vxc3 42.Vxb5 Vc2+ 43.Ke3 Vc3+ - 3 : 1.

tht Extraliga 1516 Duras Litovel5

Zprava Martin  Blahynka - IM Pavel Zpěvák a FM Vojtěch Straka - IM Neklan Vyskočil

Hosté ovšem snižují na osmičce v partii FM Vladimír Bělunek - Jakub Roubalík, kde se Kuba v rovné pozici trochu zbytečně pustil do hry na výhru a výsledkem byla přesná reakce jeho soupeře, který jinak letos hraje ve velké formě a splnil svou tuším druhou IM normu. A že se vzhledem k jeho aktuálnímu ratingu (2260) nejedná o slabšího hráče možno vypozorovat z jeho minulosti, kdy měl Elo 2412 (hrál jsem s ním v extraligovém družstvu Litovle v sezóně 2002/2003) a předváděl již tehdy ohromně zajímavé a náročné šachy - 3 : 2.

Dlouhé partie se ovšem hrají na zbylých třech deskách, z nichž zřejmě první končí duel na dvojce IM Tomáš Studnička - IM Mikhail Demidov. Tomáš i přes trochu šťastnou extraligovou výhru nad GM Jiřím Štočkem nemá letos dobré výsledky a v parti proti Mišovi bylo dobře vidět jeho nízké sebevědomí, když vzhledem k výměnám jiný než remízový cíl v partii neměl. Jeho nabídku ke smíru ovšem Mišo ve vyrovnané pozici odmítnul a od té chvíle hrál Tomáš čím dál více pasivně, až se nakonec urodilo a Mišo získal v koncovce dvě figury za věž a nedlouho poté i partii. Skvělé, vedeme již 4 : 2!

No a další náš skvělý výkon se odehrává na sedmičce v partii GM Pavel Blatný - IM Lukasz Butkiewicz, kde dal Pavel vzpomenout na výkony, jaké podával ještě v reprezentačním dresu. Pavel ratingově silnějšího soupeře pozičně, časově a především velmi instruktivně přehrál a polský bijec, který na takový průběh určitě není zvyklý, se zcela přitlačen ke zdi musel vzdát - 5 : 2!

tht Extraliga 1516 Duras Litovel7

Zprava čelně GM Pavel Blatný a Kuba Roubalík, přihlíží oceněný oslavenec Ivan Hausner (64)

Je tedy vymalováno, kýžené tři body jsou doma a čekáme už jen, až se v partii lídrů GM David Shengelia - GM Kamil Dragun polský velmistr smíří s neodvratnou remízou ve věžovce s pěšcem více. David sice partii nesehrál nijak oslnivě, ale v okamžiku nebezpečí zatáhnul zkušeně za záchrannou brzdu a věžovku bez pěšce celkem v pohodě udržel - 5,5 : 2,5.

tht Extraliga 1516 Duras Litovel3

Čelně zprava GM David Shengelia a IM Mikhail Demidov, přihlíží litovelský boss Michael Knajbl

Jdeme tedy slavit do našeho příbytku U Marušky, což je mimochodem velmi pěkný penzion v Radvánovicích (asi 6 km od Turnova směrem na Jičín), který jsem vybíral z mnoha nabídek v Českém ráji a Turnově bezmála 4 hodiny! Ono porovnat (tedy včetně komunikace) všechny možnosti, kterých je zrovna v tomto kraji nepočítaně, dbát na potřeby hráčů, tolik potřebný klid a poměr kvalita - cena, dá opravdu hodně práce, přičemž naše spokojenost musí být vždy na prvním místě. To se nakonec podařilo, což bylo vidět nejen z velké ochoty majitele podniku včetně usměvavého personálu, ale především z ohlasů mých spolubojovníků na pěkné a prostorné pokoje s oddělenými postelemi a sociálním zařízením a poté i na další atributy jako jídlo (hlavně bohaté snídaně) či pěkné okolí. Na společné večeři poté rozebíráme všechny jednotlivé partie (hlavně Martinův propočet na mě udělá veliký dojem) a stanovujeme plán na sobotní supertěžký duel proti Pardubicím (v čele se Sergejem Movsesjanem), které jako každý rok mají jen ty nejvyšší cíle. O tom ale víc až v mém dalším příspěvku.

tht Extraliga 1516 Duras-Litovel9

Na večeři s kmotrem Romanem

tht Extraliga 1516 Duras Litovel8

Duras vítězí i na Pavlově partiáři (Duras V. Brno - Litovel)

 

 

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit