Extraliga družstev mládeže v šachu – příští sezona bez Durasu

O víkendu 22. – 24.4.2016 se odehrála opět na hotelu Pavla u Nového Města na Moravě závěrečná čtyři finálová kola extraligy družstev mládeže v šachu. V pátek nás Vysočina přivítala vlídně – docela teploučko, sluníčko a tak. V sobotu a hlavně v noci na neděli nám ale ukázala svoji pravou tvář: prudký vítr, sněhová vánice, sluníčko a pořád dokola - zkrátka aprílové počasí, jak má být. No a aby byl ten apríl dokonalý, naši mládežníci bohužel neudrželi extraligovou příslušnost pro příští sezonu, byť jsme odjížděli na finále v roli favoritů skupiny „B“, kde se bojovalo o sestupové čtyři příčky. Pojďme se tedy podívat, co a jak se semlelo...

Náš tým je, mimo prvních dvou šachovnic, poskládán z méně zkušených a od 4 šachovnice z velmi mladých, ale přitom šikovných hráčů. Již na začátku sezony, v základní části soutěže, jsme si říkali, že po generační obměně je dost pravděpodobný sestup do první ligy. Naši mladíčci a také „staříci“ na prvních dvou šachovnicích mile překvapili a v základní části soutěže se nám téměř povedlo postoupit do finále „A“ (remíza s druhým BŠŠ Frýdek-Místek byla na dosah, výhra se Slavií Orlová A také). Do finále „A“ jsme sice nepostoupili, ale v základní části jsme porazili všechny naše konkurenty (pravda, s Lokomotivou nám přálo štěstí). Ve finále „B“ stačilo jednou zvítězit a záchrana extraligy na příští sezonu byla na světě. Toto se nám ale nepovedlo. Pouze jsme 2x remizovali a dva body byly málo.

Jak se odehrály všechny naše zápasy si můžete přečíst v příspěvku od člověka nejpovolanějšího – GM Tomáše Poláka, který byl na finále s námi:

1.kolo ŠK Duras BVK – Královo Pole versus Chess Most 3:3

Přijímáme roli mírných favoritů a naším cílem je získat všechny body. Nastupujeme v sestavě Danda, Rade, Ondrák, Peťan, David a Matěj.

První bodík přináší dle očekávání Matěj – jeho soupeřka je přece jen o několik tříd slabší. Matějův dračí střelec sebral píška na b2, aby se pak vrátil spát do své dračí sluje. V souboji centralizovaných jezdců proti dvojici fiančetovaných střelců zabijáků je úspěšnější Matěj – nejprve získává jednoho oře, pak druhého a přidává i matový bonus, vedeme tedy 1:0!

Peťan rozehrává zajímavého Gruenfelda, při přechodu ze zahájení si však nepočíná dostatečně důrazně a ve střední hře je mírně zatlačen. Přechází do koncovky a udržuje přibližný balanc. Mění se všichni střelci, mění se i jeden pár věží. Ve zbylé věžovce se konal boj o to, která věžka posbírá více pěšáků. A poněvadž jich sesbíraly obě stejně, končí i partie spravedlivou rémou – vedeme 1,5:0,5.

Ondrák zůstává věrný schématům Richarda Rétiho, lavíruje sem a tam, láká soupeře k sobě. Ten se nenechává dvakrát pobízet a jde vstříc dobrodružství, jenž končí ziskem materiálu. Ondrák měl za úkol osahat si figurky a pořádně se rozehrát, což obojí v partii splnil. V dalších zápasech by měl nastoupit starý dobrý Ondrák. Nevedeme 1,5:1,5.

Rade je známý šachový dříč a pracant, sebemenší volnou chvilku neváhá věnovat studiu šachové hry a jeho detailní mnohahodinové přípravy na soupeře jsou již legendární. Není proto divu, že černýma hned po zahájení získává navrch. Pak se trochu zamotává a „obětuje“ pěšce, kompenzaci však má v podobě dvojice střelců a centralizovaného jezdce. Následuje přechod do střelcovky, v níž je Radeho pěchota mnohem nebezpečnější a zaslouženě slaví úspěch – vedeme 2,5:1,5.

Danda čelí velmi nebezpečnému Vykoukovi, který je coby novopečený juniorský mistr ČR vysokým favoritem. Danda však nechce prodat svou kůži lacino a v partii maká na 200 procent – a to má za sebou ještě polední přijímací zkoušky na střední školu! Vykouk to rozehrává laxně, agresivně, rychle a riskantně. Danda nabízenou šanci chytá za pačesy, nebojí se vlka (ani Vykouka) nic, šturmuje soupeřova krále a zaslouženě získává jednoho a půl pěšce. Vykouk se brání vynalézavě a Danda ve své časovce pragmaticky přechází do lepší koncovky. Vykouk ze zvyku odmítá rému, po přesném Je3! (místo Jf4) by se však dostal do velkých potíží. Škoda, Danda ztrácí pár temp a prochází i kolem remízy, v souboji krajních pěšců je pak úspěšnější ten Vykoukův. Přesto si Danda zaslouží velký respekt, bojoval na maximum – nevedeme 2,5:2,5.

David si zamiloval Torreho útok, a proto jej používá i v této partii. Soupeř je však dobře připraven a záhy nastává výměna dam a přechod do vyrovnané koncovky. Mostečák si počíná nejistě, ztrácí zbytečně čas, půdu pod nohama i jednoho pěšce. David se dostává do velké poziční i časové výhody ve střelcové koncovce. Z jeho hry se však postupně vytrácí nezbytná agresivita a soupeři dovoluje postavit obranné bariéry. Vytrácí se jistota a s ní i materiální a časová převaha, vše končí opoziční smlouvou v jednoduché pěšcovce. Škoda promarněných šancí – pouze rémujeme 3:3!

2.kolo Klub Šachistů Říčany 1925 versus ŠK Duras BVK – Královo Pole 3,5:2,5

V ranním sobotním zápase se očekává ostrý boj s nejasným koncem, žádný z týmů nijak nevyčnívá. Není nouze o překvapení, Říčany provedly kosmetickou úpravu na 4. a 5.desce, Duras pro změnu kontruje usazením Davida na lavičku náhradníků a povolává do zbraně Matyáše. Nastupujeme tedy v sestavě: Danda, Rade, Ondrák, Peťan, Matěj a Matyáš.

Skóre se mění až skoro po třech hodinách hry a není to zrovna v náš prospěch. Matyáš rozehrál bílými kameny bajonetovou výstavbu proti králce a vyvolal nepřehlednou zápletku, v níž nakonec přichází o pěšce. V rámci kompenzace však obsazuje klíčové posty e4 a d5 a vše se zdá být v rychtyku. Nic ale netrvá věčně, blokáda jaksi rupla, soupeřova pěšcová formace se dala nečekaně do pohybu a ztráta figury na sebe nedala dlouho čekat – prohráváme 0:1.

S tím ale nesouhlasí v dobré pohodě hrající Matěj. Zahájení sehrál černýma na pohodu a dosáhl i časového náskoku. Soupeř zrovna nesrší jistotou, Matěj překvapuje vtipným mezitahem a brzy získává pěšce. Jeho realizace ale nebude z nejlehčích, na desce zůstalo jen pár věží a různobarevných střelců. Nezapomínejme však na čas, ten má Matěj excelentní, zatímco soupeř již lapá po dechu na vteřinách. Přichází poslední chyba, Matěj získává věžku a s ní i celý bod – srovnáváme na 1:1.

Ondrák nějak není ve formě. Jeho pozice je ve střední hře stále ještě slušná, s přibývajícím časem se ale stále mírně zhoršuje, až vyúsťuje do pasivní koncovky. Protivník dlouho tápe a není s to najít to pravé pokračování. Ondrák nasazuje pokerovou tvář, ale Fortuna se k němu tentokrát obrací zády a soupeř konečně nachází zrno. Jeden pěšec odešel do věčných lovišť, druhý ho v zápětí následuje – prohráváme 1:2.

Peťan čelí nebezpečné soupeřce, ta jej zve na nepřehledný královskoindický terén, což Peťan s díky odmítá rozestavením figur v duchu Torreho útoku. Sokyně si zde není zrovna dvakrát jistá a souhlasí s mírnou nevýhodou v pozici připomínající spíše malé centrum. Také časová převaha je na naší straně, proto odmítáme jakýkoli pokus o smír a vzýváme boha Bóje. Peťanovi však žádné rituální tanečky nejsou po chuti, nedokáže svou pozici správně vyladit, přešlapuje na místě a rozhodnutí odkládá na neurčito. Soupeřka vycítila nejistotu a přitápí pod kotlem, Peťanova póza se stále zhoršuje a končí odevzdáním pěšce. Všechny věžovky jsou sice remízové, tato se ale ukazuje býti výjimečnou – aktivita ani materiál nejsou na naší straně, po dalších ztrátách je nutno hodit ručník. Prohráváme už 1:3 a jde do tuhého.

Rade tentokrát v přípravě nic neriskoval a volbou královskoindického útočného schématu dal jasně najevo, o co mu v partii půjde – buď soupeře podřízne, anebo sám nalehne na meč. Útok se rozvíjí slibně, následuje oběť figury za sestrojení nebezpečného pěšcového klínu. Také zde několikrát odmítáme choutky bohyně Rémy a dobře činíme. V oboustranné časovce není soupeřova obrana na výši, Rade vynucuje přechod do koncovky dámy proti věži s párem pěšců na jednom křídle. Sestrojit pevnost není úplně jednoduché, soupeř Rademu podává pomocnou ruku a ten s pomocí jemné nevýhody tahu vynucuje kapitulaci – snižujeme na 2:3.

Dandovi po včerejším velmi dobrém výkonu všichni věříme. Realita je ale trochu jiná, Dandova mysl trochu poletuje v oblacích a přichází nečekané vystřízlivění v podobě soupeřovy kombinace, jejímž výsledkem se zdá být Dandova ztráta figury. Začínáme nad touto partií trochu lámat hůl, Danda je však houževnatý bijec a vynálezce neuvěřitelných obran. Jedna z nich spatřuje světlo světa i dnes, Danda vyklouzne z nesnází s téměř čistým štítem, ztrátě pěšce ve věžovce již zabránit nedokázal. Fandíme dál a věříme v přízeň bohyně Rémy. Také soupeř hraje koncovku jako Akiba a chce využít sebemenší zaváhaní ve svůj prospěch. To nakonec přichází v pozici, kdy remíza (pro nás ale nic neřešící) byla na dosah. Danda se rozhoduje vyzkoušet soupeřovu techniku a klade odpor s věží proti dámě. Říčany takticky nic neriskují, s Dandovou lstivou nabídkou remízy souhlasí a jistí tím zápasovou výhru – prohráváme 2,5:3,5.

3.kolo ŠK Duras BVK – Královo Pole versus Desko Liberec 2:4

V boji o záchranu začíná mírně přituhovat, tabulka se zahušťuje a týmy ze spodních pater se na nás dotahují. Nezbývá než zabrat a bodovat, naše odhodlání je veliké. Liberec svou sestavu nemění, Duras nastupuje ve složení: Danda, Rade, Ondrák, David, Olča a Matyáš.

Ondrák čelí nebezpečnému Sýkorovi, ten zatím vyhrál skoro všechny partie, a tak si moc nadějí neděláme. Dnes byla prozatím odložena trochu děravá Rétiho výstavba, jako náhradu si Ondrák zvolil skálopevného Torreho s výměnou Jf6. Soupeř je zjevně nesvůj, chystal se na otevřený boj a blitzkrieg, na zákopovou válku nějak nemá chuť. Ondrákova pěšcová stěna vejde do učebnic strategie, Sýkora holt neví kudy kam, nabídka remízy na sebe nenechává dlouho čekat a překvapivě držíme libereckého koně na uzdě – 0,5:0,5!

Rade je po dvou výhrách lehce znaven, černými kameny se mu nic nechce hrotit ani chodit do velkého rizika. Soupeř by taky rád všecko měnil, poměnil až vyměnil. Mírová dohoda je na spadnutí, oba bojovníci končí v kamarádském objetí a po tvářích jim tečou slzy radosti – 1:1.

Matyáš má za úkol vyhrát a odčinit dopolední nezdar. Černýma hraje malé centrum, soupeřku jemně přehrává, využívá černých polí, devastuje bílou pěšcovou strukturu a přčechází do lepší koncovky. Liberecká holčina neklade příliš velký odpor, nastavuje pěšce a pak i druhého. Jezdcovka je hladce vyhraná, Matyáš zahrál pro diváky (a nám zabrnkal na nervy), obětoval jezdce a zbylou pěchotou kráčí vpřed, bílý jezdec nemůže vše pochytat – vedeme 2:1!

Olča je rozená útočnice a do našeho jinak veskrze chlapeckého kolektivu přináší svěží jarní vánek. Tlačí na královském křídle, přeskupuje tam figury, rojí se kolem soupeřova krále. Zřejmě si chce vysloužit novou přezdívku Car(los)Olina Torre. Ale vše není tak jednoduché a ani soupeř ještě nehází flintu do žita. CarOlina bohužel nevyužívá rázného marše svého g-pěšce, to by černého jistě dostalo do kolen. Místo toho se útok pomalu vypařuje, mění se půl šachovnice a vypadá to pouze na rému – s nabídkou přichází i soupeř, vzhledem k aktuální situaci na jiných deskách ji však musíme odmítnout a čekáme, jak se situace sama vyvrbí. Olča nás dlouho nenapíná, ve vzájemné hře na vteřinách ve vyrovnané koncovce zapomíná na čas a zapisuje si nezaslouženou prohru. Co naplat – nevedeme 2:2.

David dopoledne odpočíval a nabíral nové síly. To je znát hned v úvodu partie, David hraje nebývale rychle a celkem i dobře, černé kameny v pohodě srovnávají krok. Soupeř ale nechce partii jen tak zremizovat, usilovně přemýšlí a svou pozici postupně malinko vylepšuje. David trochu časově brzdí a opatrně přechází do horší leč obranyschopné věžové koncovky. Pak ovšem nepochopitelně mění věže a ve vzniklé pěšcovce tahá za kratší konec provazu. Soupeř si hlídá případné průlomy a bezpečně vítězí – nevedeme 2:3.

Danda je správný lídr a tahoun, tento víkend ho však nezastihl v optimální formě. Tentokrát je soupeřem lišák Liška. Torreho variace přechází do nestandardních vod, oba sokové sázejí na vlastní tvorbu. V nejasné zápletce lišák chybuje a Danda začíná mít navrch. Kromě zisku pěšce sbírá i kvalitu, soupeř ještě zkouší věčně šachovat oslabeného bílého monarchu. Ve vítězné euforii Danda najednou chybuje, ztrácí kvalitu a z věčného šachu se stává hrozba věčného matu – tzv. „permamat“. Dobře sehraná partie je závěrem pošpiněná, pijeme kalich hořkosti až do dna a prohráváme 2:4.

4.kolo Sokol Praha Kobylisy versus ŠK Duras BVK – Královo Pole 3:3

Přichází chladné nedělní ráno, okolní stromy poprášil čerstvý sníh a nás čeká rozhodující zápas. Zatímco pražské Kobylisy vévodí tabulce finále B, nad Durasem visí Damoklův meč sestupu – a to věru dopustit nechceme. Vše máme stále ve vlastních rukou a naši důvěru dostávají tito borci: Danda, Rade, Peťan, David, Olča a Matyáš.

Matyáš rozehrává tzv. systém Jusupova, kolem 20.tahu z něj zbyly jen trosky, soupeř je ve výhodě. Nepočíná si však dobře, hraje rychle a zbrkle. Matyáš se tím vrací do hry a dokonce přechází do jasně lepší koncovky, kterou se mu s menší pomocí soupeře podařilo i vyhrát – vedeme 1:0.

David připomíná vykolejený vlak, hluboko v zahájení byl překvapen tahem Vg8, a to jej natolik rozhodilo, že ztrácí moře času i pevnou půdu pod nohama. Přichází o klid, jednoho i druhého pěšce a partie jde do kopru – nevedeme 1:1.

Olča zvládla zahájení o poznání lépe, uzmula soupeři nejen dvojici střelců, rovněž mu znehodnotila hned několik pěšáků. Přesto hraje velmi nejistě a pomalu. Soupeř to vycítí a spornou obětí figury přitápí pod kotlem. Na matroš je Olča jako čert, bere vše, co hrdlo ráčí a záhy připisuje důležitý bod – vedeme 2:1!

V důležitém souběžně hraném zápase Lokomotiva překvapivě poráží Liberec 3,5:2,5. Kostky jsou tím pádem jasně vrženy, extraligovou příslušnost nám uchová jen jakákoli výhra.

Rade sází na Rétiho variace, soupeř se s fiančetem také nenechává zahanbit. Pozice je v dynamické rovnováze. Rade přestává na chvilku dávat pozor, ztrácí centrální orientaci a dovoluje protivníkovi nebezpečný průlom. Tím se dostává do velkých potíží, vznikající požár se ještě snaží vtipně hasit obětí figury a přechodem do technicky obtížné koncovky, v níž má velké šance na záchranu díky potenciálnímu falešnému rohu. Přichází však závěrečná chyba, nepřítel se vtipně zbavuje falešného střelce a zbylý jezdec dílo dokonává – nevedeme 2:2.

Danda vytahuje krakena, soupeř sází na izolátora s tahem na černého krále, Danda vše koriguje poziční protihrou. Bílý nějak měkne, ztrácí spoustu času a přechází zbaběle do koncovky. V ní už tahá Danda za delší konec provazu. Nepočíná si však technicky úplně skvěle a dovoluje soupeři přechod do remízové věžovky. Danda zkouší vše možné, vyčaruje i pěšce navíc, matroše je ale jako šafránu a ani přechod do holých králů nepřináší toužebnou výhru – nevedeme 2,5:2,5.

Peťan je borec na konec. Tíha rozhodujícího mače jej trochu svazuje, postupně se však rozehrává a ve střední hře stojí i malinko lépe. Soupeř nabízí výměnu dam. Peťan souhlasí, počíná si ale neopatrně a bezelstně přichází o pěšce. To nebude ono, bez protihry to vypadá maximálně na remízu. Věžovku ale hraje zkušeně a soka nepouští k ničemu hmatatelnému. Za obranu si Peťan zaslouží dík, jeho remíza má však hořkou pachuť, neboť nás odsuzuje k nečekanému sestupu – remizujeme i celkově 3:3.“

Po naší porážce s Říčany a dvou výhrách brněnské Lokomotivy jsme klesli na první sestupovou pozici. A to musím říct, že kluci a Olča bojovali, co to šlo. Však jsme téměř všechna utkání hráli ze všech nejdéle, zvláště to poslední se Sokolem Praha Kobylisy, kdy již všichni byli na odchodu a my jsme hráli nekonečné blicky na třech deskách...

Přes neúspěch musím poděkovat všem mládežníkům za zodpovědný a bojovný přístup ke všem utkáním. Přestože jsme svého cíle nedosáhli, jsem si jistý, že nikdo nic neodflákl. Příští sezonu věřím tomu, že do extraligy opět postoupíme. Vždyť se náš tým skládá ze šesti mládežníků s ročníkem narození 2003 a 2004. Máme tedy před sebou docela dlouhou budoucnost. Věřím tomu, že za pár let bude tento tým hrát hodně vysoko.

Výsledky ZDE

Malá fotogalerie:

ELDM-Finále 003

ELDM-Finále 009

ELDM-Finále 015

Komentáře  

# Katka T. 2016-04-26 06:20
Škoda, stačilo někde urvat půlbodík a extraliga by byla zachráněná. Tak jak se říká, za rok znova a lépe 8), i když konkurence v 1.lize se celkem přiostřuje.

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit